Een druilerige zondag met een gouden rand

Datum: 17 maart 2013
Locatie: Oude Haven gebied Rotterdam / Kralingse Plas / Nesselande
Target: roofvis wat maar wil bijten
Kunstaas: River2Sea S-Waver 168

Na ruim 5 weken herstel van de griepvirus stak een ander hardnekkig virus weer de kop op: het roofvis-virus. Al een lange tijd door bovenstaande oorzaak én het zeer koude weer in Nederland met veel sneeuw en ijs geen hengel aangeraakt. Een nieuwe Streetfishing hengel (Mitchell Mag Lite Pro 2-7 gr) schreeuwde het uit om getest te worden. Maar ook een jerkhengel en een doosje jerkbaits gingen mee voor als de baars niet mocht bijten vandaag.

Goede vismaat Gert ging mee, op weg naar Oude Haven gebied in Rotterdam. Eens kijken of de dikke baarzen al wat actiever waren. Vorig jaar rond eind maart werden, in een door mij georganiseerd roofvisuitje van de Roofvisafdeling van de ‘s-Gravenhaagse Hengelsport Vereniging, zeer veel grote baars (30+/40+) gevangen, voorwaar een echte baarsbonanza.

Maar helaas, totaal geen actie in het water, niet met allerhande dieplopende Hornets en Illex plugjes als met het dropshotten. Temperatuur water was gewoon te laag en dag ervoor een Streetfishing leger had ook dit gebied onveilig gemaakt. De baars en snoekbaars lag zo vast als een huis. Andere tactiek dus.

We hadden ook onze baitcasters en jerkbaits / pluggen bij ons voor de groter rovers. Plan werd het afvissen van de kanten in de kommetjes van de Kralingse Plas. Gert zei nog veel belovend “eerste worp is raak”. Krijgt hij toch bijna gelijk! Misser van formaat op zijn kunstaas, gigantische kolk. Dat was een zeer grote 100+ cm snoek. Ik stond zo’n 3 meter naast mij met een River2Sea S-Waver te werpen. Niet stekkenpezen maar Gert weer de kans geven. Helaas liet de snoek zich bij hem niet zien. Maarrrr wel bij mij. Ook voor mij een gigantische misser en kolk, maar voor ik mijn scheldwoordjes kon afmaken kwam direct de herkansing en dook de snoek vol op de S-Waver. Hangen!! En een flinke brul van mijn kant ging de plas over.

Ik zette me schrap voor een geweldige dril. Maar niets van dat, een paar korte runs en that’s it. Uitgedrild kwam de snoek naar de kant. Wat bleek; mijn onderlijn zat om zijn bek gedraaid, de snoek kon haar bek niet openen. Tja dan heb je geen energie. Probeer maar eens sprintjes te trekken met je mond dicht en door je neus ademend. Dat hou je niet lang vol. Tenminste ik niet.

113 cm_170313

Gert, als goede vismaat, pakte de dikke snoekmadame uit het water. Ik kon meteen mijn nieuwe Baker Hookout tang uitproberen en het onthaken ging vlotjes. Snel opmeten want we waren nieuwsgierig naar aantal cm: 113 cm! Mijn 2e 110+ cm. Inmiddels hadden zich rond ons ook wat oude van dagen verzameld en konden we tijdens het onthaken en de fotoshoot ook een biologieles over de snoek verzorgen. 113 cm_2_170313Hierna snel de dame teruggezet zodat ze straks voor mooi nageslacht kan zorgen. Mijn dag kon niet meer stuk. Even later miste Gert wederom een snoek, maar die ging niet meer in de herhaling.
We besloten i.v.m de drukte aan wandelaars te verkassen. Nieuwbouwwijk Nesselande was de volgende locatie.

Eerst was het plan om in het water in de woonwijk te vissen. Aantal weken geleden had Gert goed gescoord maar nu deden we dat niet. Mooie slootjes, maar de roofvissen hielden de kaken op elkaar. Dan maar door naar het park. Auto geparkeerd bij de Metro.

Hier verspeelde Gert zijn Fatso Crank aan een onderwater opstakel. Ik bleef stug doorvissen met mijn River2Sea S-Waver. Never change a winning team. Even later zag een snoekje van zo’n 60 cm wel wat lekkers hierin. Had nu meer gevecht als die 113 cm.
Na het osnoek 60 cm 17032013nthaken weer snel teruggezet. 2 Worpen later was het weer raak! Dat ging lekker. Dit keer een kleine rakker ongeveer 50 cm kon de verleiding niet weer staan. Na wat luchtacrobatiek, lag ze stil voor de kant als een volleerd model. Gert stond nog steeds droog. Niet leuk voor hem. Ik had een mooie smile op mijn gezicht die er ondanks dat het frisser werd er niet meer afgeslagen kon worden.

snoek 50 cm 17032013

We hebben nog een stuk verder de boel uitgekamd rond het metrostation, helaas geen resultaat. Tijd om naar huis te gaan, voor een warme douche en warme hap op schoot voor de buis tijdens Studio Sport..

Share Button

Allereerste vader en zoon snoekuitje

Datum: 21 oktober 2012
Locatie: polder Randenburg / Middelburg in Boskoop
Target: snoek
Kunstaas: River2Sea S-Waver & Mann’s 1-minus

Vandaag gaat zoon Jesse (10 jaar) voor het eerst mee op jacht naar snoeken. Angsten over al die tanden en het in het water sleuren na een aanbeet moeten overwonnen worden. Na het baarzen gaat hij nu de overstap naar de grotere rover maken.

We hebben de polders van Boskoop uitgekozen gezien de goede resultaten die ik daar wel vaker heb behaald. Mooi helder maar wel ondiep water (max 50-70 cm) in het midden. Veel bruggetjes en t-splitsingen. Voor mij een dag om ook het River2Sea kunstaas te testen of onze vriend Esox Lucius er ook een lekkere hap in ziet. Vandaag wordt de S-Waver goed uitgetest. Een 2 delige swimbait in 17 en 12 cm welke je als een jerkbait dient binnen te tikken.

Op locatie aangekomen Jesse’s kunstaaskoffertje doorgenomen. Voor hem een verrassing wat er in zat. Ik had hem nml. wat plugjes uit eigen voorraad kado gedaan, mooi gerangschikt in een kunstaas doosje en in een nieuwe schoudertas gestopt. Zijn keuze viel op 2 kunstaasjes: de Salmo Perch van 8 cm of de Mann’s Minus-1 “bal”.

Keuze was de Salmo Perch. Mooie actie, maar pakte telkens vuil van de bodem op. Loopt dus te diep voor deze polder. Dan de Mann’s Minus-1 maar. Lekker om mee te werpen en loopt met een driftige waggel net onder het oppervlakte. Vervolgens de werptechniek van Jesse even aanschouwen. Zo’n jaar geleden, bij zijn allereerste “werples” kon ik de boom in om het kunstaas te pakken. Werpen ging aardig. Na een uitleg wat “met beleid” precies betekende, konden we gaan starten. Bruggetjes en kommetjes werden door ons uitgekamd.

Jesse in actie

Jesse in actie, een roofvisser in de dop

Het was al vrij snel een brul van Jesse. “Pap, volgens mij heb ik een vis”. Hengel stond inderdaad krom, maar misschien zat hij vast. Vast zat hij gelukkig en wel aan een snoekje. Tips gegeven hoe te drillen (wederom het stuk over beleid), kon ik even later de kieuwgreep toepassen en was Jesse’s allereerste snoek een feit. Een kleine rakker van rond de 50 cm. Helaas lag de mobiel in de auto om dit heugelijke feit te vereeuwigen op een foto. Maar goed, Jesse was er niet minder blij om.

 

 

Knuffel voor Pa en zo trots als een pauw ging hij even op een roze wolk zitten. We gingen verder, maar helaas geen actie. Terug bij de auto even genieten van wat boterhammen en natuurlijk moest mama even gebeld worden dat hij heeft gevangen en papa nog niets. Na de lunch weer verder, mooie naar snoek ruikende stekken werden aangedaan maar geen resultaat. Tot we bij een zijsloot kwamen waar ik in het verleden wel snoekjes heb gevangen, maar alleen klein 40-50cm. Een zeer ondiepe sloot van max. 30-50 cm diep  met veel waterplanten. Vooral achterin lagen mooie stekken. Dit bleek ook nu het geval. Jesse gaf wederom een brul en zijn snoekje nummer 2 van ook rond de 50 cm kon door mij geschept worden. Mooie donker snoekje. Jesse durft de snoek nog niet vast te houden dus dan maar Pa met snoekje op de foto.

Jesse’s visdag is meer dan geslaagd. 2 Snoeken vangen. Voorbijgangers die vroegen hoe het ging kregen direct antwoord “Ik heb er al 2 en mijn vader heeft niets!”. Het is dat ik geen droge kleren voor hem bij me heb…

We gaan verkassen naar een ander polder water vlakbij om nog een ruime uur te vissen. Voor mij toch zaak om de eer te redden, anders moet ik het hoongelach wel even aanhoren; niet alleen van Jesse . . .
Aangekomen op de nieuwe stek, mocht ik op de River2Sea S-Waver 12 cm mijn eerste snoekje vangen. Ook een kleine rakker van 50 cm. De kop was er af, eer gered 🙂

Even later bij de volgende kom miste een snoek (beter formaat) mijn swimbait volledig. Alles gebeurde voor mijn voeten in kraakhelder polderwater. Mooier kan vissen niet zijn. Zowel Jesse als ik de kom uitgekamd, maar helaas wilde de snoek niet meer. Even later was het wel wederom raak voor mij. Een snoek van rond de 60 cm zag wat lekkers in de S-Waver en een felle dril volgde. Veel luchtacrobatiek. Uiteindelijk lag de circusarties uitgeteld in het water voor mijn voeten. Snel de hengel aan Jesse gegeven voor een close up foto van de kop en het kunstaas.

Close up van de aanvaller.Nog een klein stukje vissen alvorens er een eind aan te maken van deze meer dan geslaagde dag. Als toetje pakte een derde snoekje mijn swimbait nadat deze eerst zijn uitval had verraden waardoor een modder wolk zichtbaar was. Zijn 2e aanval vlak voor mijn voeten was wederom door de zichtbaarheid er van genieten.

 

We maken er een eind aan. 5 Snoekjes totaal, waarvan Jesse 2 stuks. Lekker nagenieten in de auto aangezien Jesse nog steeds op die roze wolk zat.
Gaan we volgend weekend weer, Pap?“.

Share Button

Baarzen in Delft

Na het succes van Streetfishing Den Haag 2012 organiseerde de Roofviscommissie  een eigen wedstrijd in Delft aan het Rijn-Schie kanaal (omgeving Kanaalweg). Dit keer geen regen bij de uitjes maar een zeer warme nazomerse dag. Hoe zouden de vangsten zijn?

Zaterdag weersvoorspellingen maar eens gekeken. Voor zondag een zeer hete nazomerse dag. Snel iedereen gemaild, gesms’t etc. om het programma te vervroegen met een uur en ook eerder te stoppen.

Na het succes van Streetfishing Den Haag van een week geleden en met wat prijzen achter de hand stond er een roofvisuitje in Delft aan Rijn-Schie kanaal, omgeving Kanaalweg op de kalender. De Roofviscommissie besloot er een wedstrijd van te maken. Zo’n 25 personen waaronder een 6-tal jeugdige roofvissertjes stonden aan de start. Het begon al lekker, Haakon was de scorekaarten vergeten. Deze lagen dus nog op de keukentafel. Dan maar iedereen onthouden.

De groepen splitsten zich. De ene groep ging richting Station Delft, de andere juist de andere kant op. Richting station werd het water steeds vuiler, dikke olielaag. Later hoorden en zagen we ook dat er een grote hijskraan in het water was gevallen. Bij de bruggen kwamen de eerste baarzen boven water. De mini shadjes met lichte loodkopjes vielen beter in de smaak dan de plugjes. Althans dat leek zo. De plugjes leverde veel volgers en ook wat missers op voor o.a. mijn persoontje. Mitchel, onze jeugdige baarsexpert, had meer succes met de shadjes. Ook Raymond Renirie, karperexpert welke zich nu onderhand ook roofvisexpert mag noemen en zijn visvrienden vingen regelmatig hun baarsje.

Echter Lex en Gert waren niet de kant van het centrum opgegaan en zij hadden veel succes met zinkende plugjes en hun aantallen liepen rap op, 27-27 via What’s app ontvangen. Wel frustrerend als je er zelf nog maar een paar baarzen gevangen hebt. Maar wel gegund.

Al duidelijk bleek dat er een aantal cracks er boven uit staken in baarsvangsten. Gelukkig werd er ook een snoekje gevangen door Joop Philips. Nieuw lid van de Roofvisafdeling en dit was meteen zijn eerste uitje. Arie en Daan Jonkman en hun vriendje Glenn den Ouden kozen voor een andere tactiek. Zij doken de aanliggende grachten in, baars peuteren bij de lelies in plaat van op het kanaal. En niet zonder succes. De jongens vingen mooie maatse 20+ cm baarzen.

Zo verstreek de ochtend. Het werd warmer en warmer en de groep van Haakon welke rond het station van Delft vissen hadden het taai in het met benzine besmeurde water. Pas op stekken waar door wind deze van olie gevrijwaard bleven kwamen uiteindelijk de baarzen op het droge. Vooral door met 3 cm shadjes van Reims op een licht loodkopje  te pielen tegen de kant aan. Vooral Raymond had hier veel succes. Wel handig zo’n tellertje!Rond het middaguur werd het zeer warm en de vangsten namen rap terug. Met plug was gewoon niets meer te vangen, ook weinig volgers. Echter toch bleven de meeste door vissen. Inmiddels was de groep van Haakon ook weer weg uit het centrum en werd het kanaal afgevist langs de kantjes. Hier voor Haakon ook succes met zijn River2Sea Hi Dep65 plug, een mooie 22 cm baars.

 

Met de wedstrijd nog een uurtje te gaan haakten Gert en Lex af. Lex was gestopt op 28 baarzen en Gert was zelfs de 30 gepasseerd. Alles gevangen op de Illex DD Chubby. Op een gegeven moment belandden ik, Raymond, Ton met nichtje Lauri en de anti-snoeker Dennis bij een lage brug welke in verbinding stond met het kanaal. Hier werden uiteindelijk wel wat baarzen gepakt, waaronder een dikke 30’er voor Raymond. Onder de brug, waar de weg overheen liep, bleek gewoon een grote school baarzen te zitten. Dus met dit warme weer zit de baars op de donkere plekken. De een na de andere baars werd gevangen door Haakon en Dennis. Dennis verspeelde wel 2 onderlijntjes, maar als echte karperaar ben je het finesse werpen met een licht spinhengeltje niet gewend. Na ruim een kwartiertje was de koek op en hadden de baarzen het spelletje wel door.

Dit was meteen het laatste wapenfeit want het was tijd, 14:00. Snel terug naar de auto voor de prijsuitreiking. Bij de senioren was Raymond Renirie winnaar geworden met de meeste punten voor de meeste baarzen, nml. 36 stuks. Ook waren er tbv 2 jeugleden een prijsje. Beste jeugdlid was Glenn den Ouden vooral dankzij de maatse  vissen en 2e werd Mitchel Mulder.

Kortom zeker een geslaagde én warme dag in een mooi baarswater in Delft.

Share Button