Visma 2014 nieuwtjes op de markt

Laatste weekend van maart 2014 was het weer Visma tijd. Alle dagen aanwezig in de stand van de ‘s-Gravenhaagse Hengelsport Vereniging. Den Haag verkozen tot Hengelsporthoofdstad van Nederland 2014.

Gelukkig ook tijd genoeg om even over de Visma te dwalen, op zoek naar nieuwtjes op de markt met de focus op roofvis. En deze heb ik ook gevonden en wil ze jullie niet onthouden.

Deeper smart fishfinder

Deeper smart fishfinderDe Deeper smart fishfinder is een draadloze fishfinder welke samenwerkt met je Android  of iOS 5.0 smartphone of tablet. De “sonarbal” van 6,5 cm doorsnede en 100 gram gewicht gaat het water in (via een hengel, voerboot) en via bluetooth maakt het verbinding met je smartphone of tablet. Je hoeft alleen een app te downloaden en je ziet het beeld onder water. Je kan de dieptes en watertemperatuur aflezen Je ziet het bodemprofiel en ook vissen. Volgens de specificaties meet de sonar tot 40m diep onderwater en is de afstand van de bluetooth verbinding met je smartphone of tablet maximaal zo’n 50 meter. Let op: obstakels in het water, slecht weer en hoge golven kunnen invloed hebben op je bluetooth signaal.

Volgens de verkopers valt het batterijverbruik zeker mee. Zowel voor de smartphone en tablet als voor de batterij in de “sonarbal”. Batterij verbruik van de Deeper is ca, 5 uur bij constant gebruik op narrow beam 290 kHz. Verbruik van je mobiel is net zoveel als je andere apps gebruikt.Deze gadget is echter wel aan de prijzige kant, nml. zo’n €225,- incl. BTW.
Deeper fishfinder
De leverancier promoot het voor het gebruik bij het vissen met een kayak. Hier zie ik dus niet het voordeel in ten opzichte van het gebruik van een fishfinder combinatie met een transducer. Maar zijn er wel mogelijkheden voor de Deeper smart fishfinder? Ja zeker. Ik ben van mening dat dit een hele mooie oplossing is voor het bekijken van je visstek (diepte / watertemperatuur). Denk aan (wedstrijd) witvissers, karpervissers maar ook voor ijsvissers om de “sonarbal” in het wak te droppen en je kan via je smartphone de onderwateractie volgen.

Zoals gezegd, voor de witvissers, al dan niet in wedstrijdverband, kunnen perfect het water op hun stek bekijken. Hoe verloopt het bodemprofiel, zitten er onderwater structuren wat vis aantrekt. Werp of vaar de “sonarbal” uit en bekijk via je smartphone het bodemprofiel. Dan de “sonarbal” terugvissen (molenslagen tellen) zodat je ook bij een onderwater hotspot de afstand kan inschatten.
Deeper voerboot
Maar ook voor de karpervissers ideaal. Je kan de “sonarbal” schroeven aan je voerboot. Dan rondvaren tot je op je smartphone of tablet een mooi onderwaterstructuur ziet en dan je lokaas laten vallen.

 

Meer informatie is hier te vinden.

Samenvattend:

+ Voor ijsvissers, witvissers en karpervissers dè ideale manier om je stek onder water goed te verkennen – Prijs van €225,-
+ Duidelijke weergave (zwart / oranje) op smartphone en tablet – obstakelrijk water, hoge golven kunnen het bluetooth signaal verstoren
+ Geschikt voor zowel Android als iOS


River2Sea V-Joint Minnow 160 in nieuwe kleuren

River2Sea Europe was dit jaar voor het eerst goed vertegenwoordigd op de Visma. In de stand van Paddy Hengelsport toonden zij hun kunstaasjes aan het publiek en demonstreerde de werking ervan in een waterbak. Op zaterdag was Pro Staffer Marc Hoeben aanwezig om aan de bezoekers uit te leggen waarom de River2Sea Biggie crankbaits en de Rigwalker zo goed grote baars vangt. Goed bezig dus! En we gaan veel meer mooie dingen zien van dit nog nieuwe kunstaasmerk. Ook hier op Pikeshack.

R2S V-Joint 160 nieuwe kleurenMaar we bewerken ons nu tot een ander stukje nieuw kunstaas: De V-Joint Minnow.

De V-Joint Minnow is een 3-delige plug. Bij binennvissen of slepend vissen heeft de plug een slangachtige actie. De plug bevat een luide ratel. Gewoon binnenvissen triggert roofvis, maar probeer eens om iets meer variatie mee te geven: versnellen, pauzes inlassen, of  jerk ermee.
River2Sea Europe levert 2 uitvoeringen:

  •  9,5 cm uitvoering: suspending met een diepgang van max. 1.20 meter.
  • 16 cm uitvoering: suspending met een diepgang van  max. 1.50 meter

Er zijn nog meer uitvoeringen waaronder 1 voor liefhebbers van het trollend vissen; de V-Joint Deep Dive 11 cm met een diepgang van max. 2.40 meter. De 9,5 cm V-Joint Minnow is een killer voor het vissen in wateren in je woonwijk en in de polder. Maar we beperken ons nu tot de 16 cm versie. Zeer goede plug om werpend te vissen op wat groter water of om in de vaarten en kanalen mee te trollen. Op de Visma kwam River2Sea Europe met een aantal nieuwe catchy kleuren. Zie bovenstaande foto van bovenaf: Fire Tiger (mijn favoriet), Flaming Head en de Real Perch. Kortom vraag ernaar bij je hengelsportzaak.

Streetfishing:
Heb op de Visma vooral rondgekeken naar zaken op het gebied van streetfishing: ultralicht dropshotten of verticalen. Mooie streetfishing periode gaat aanbreken en op de Visma was dit jaar vooral softbaits en ander materiaal uit Japan waar de bakermat licht van het ultra light rockfishing, waar het streetfishing zoals wij dat nu in Nederland kennen, een afgeleide ervan is.

Akashi Ultraclear Fluorcarbon

Ik ben al een tijdje op zoek naar een soepele maar vooral sterke fluorcarbon (FC) lijn, om als onderlijn te gebruiken voor het ultra light dropshotten. De lijn moet niet te dik (16/100 tot 22/100 dikte) met een hoge trekkracht. Helaas ben ik nog niet iets tegengekomen waar ik echt een “wauw” gevoel van krijg. Tot dat ik op de Visma op de stand van groothandel Next Level Fishing kwam. Daar lagen de klosjes FC van Akashi Ultraclear. Fluorcarbon lijn van het Japanse merk Take. Volgens de eigenaar een van de beste lijnen wat nu op de markt is. Komt uit allerlei testen als winnaar uit de bus.
Akashi FC sterkste wat er nu is
Maar kijk, als verkoper zou ik dat natuurlijk ook zeggen! Dus proef op de som met een 16/00 lijn (4,5 kg trekkracht!) in mijn handen en trekken maar. Dit leverde mij meteen een sneetje op, maar de lijn blijft heel. Dan de proef op de som genomen door de lijn slap te houden en dan hard er aan trekken. De test om te kijken of een lijn snel breekt. Deze lijn dus niet bij meerdere pogingen. Zeer sterk dus. Ook gekeken naar knoopkracht, maar met knoop breekt de lijn ook niet.

De lijn is in rollen van 50 en 100 meter leverbaar in verschillende diktes / trekkracht:0,10mm 2,00 kg / 0,12mm 2,55 kg / 0,14mm 3,00 kg / 0,16mm 4,50 kg / 0,18mm 6,00 kg / 0,20mm 8,00 kg / 0,22mm 9,00 kg / 0,25mm 10,00 kg tot wel 0,45mm / 25,00 kg.
Next Level Fishing levert aan verschillende hengelsportzaken. Vraag ernaar bij je favoriete hengelsportzaak. Prijs is niet bekend maar volgens eigenaar Michel Oostdijk is deze FC lijn ook nog eens scherp geprijsd.

AquaWave Straight Worms 3.5″

Ik stond nog in de stand van Next Level Fishing en naast bovengenoemde FC stond een waterbak met hierin een drijvende worm boven een dropshotloodje. Bizar. Nog niet eerder tegengekomen en ik zag meteen de mogelijkheden. Met dropshothaak dus echt gewichtloos in het water.
aqua waveIk heb met een testhengel wat getest en de actie van de worm is weergaloos. Veel beweging!. Maar ook volop mogelijkheden voor het vissen met een licht loodkopje. Door het drijvend vermogen staat de haakpunt naar boven gericht dus minder kans op vasthaken aan rotzooi op de bodem. Maar wat het meeste opviel was toch wel de enorme soepelheid. Dan deze worm van dichtbij bekijken. Het gehele lijf is ribbelig, dus meer trilling. Bij de kop wat dikker en het lijf wordt dunner naar achteren toe. En het is zeer stevig materiaal. Je kan het alsof het een stuk elastiek is een flink stuk uit elkaar trekken zonder dat het materiaal scheurt. Topaasje dus waar ik heel veel van verwacht, als het seizoen weer open gaat. 3,5 Inch, bijna 9 cm is voor grote baars geen probleem, maar in de Haagse grachten waar ik graag vis, is dit in verband met de wat kleinere maten baars net even te veel. Geen probleem, je knipt gewoon wat van de kop af tot je zo’n 5 cm overhoudt. Dan nog behoudt het drijfvermogen en zijn soepelheid. Ik heb nog geen idee wat de prijs doet, maar we gaan maar informeren bij wat hengelsportzaken of zij de worms van AquaWave leveren. Ik heb nu alleen de kleuren pink en fluogeel gezien, maar dat zijn voor mij al 2 topkleuren.

Fish Arrow Flash-J

We blijven even in de shads voor ultra light vissen want op de Visma was voor het eerst de Duitse firma Nippon Tackle met rekken voor ultra light rockfishing materiaal uit Japan. Dat was dus kwijlen maar ik was vooral nieuwsgierig naar de shadjes van het merk Fish Arrow. Wat maakt deze Arrow Flash J shadjes zo onweerstaanbaar?
Nippon TackleIn de waterbak zag de actie er prima uit. Gevoelige staart wat een goede actie heeft. Maar dat hebben mij andere shadjes ook. Echter ik werd echt verleid door de kleuren. In de shads is namelijk mee gegoten een reepje aluminiumfolie. Dit geeft een flinke flash onderwater, wat goed te zien is in helder water als de zon er ook nog eens op staat. En in Den Haag is het zomers kraakhelder water.

Ik heb een paar zakjes aangeschaft: de Fish Arrow Flas-J 2″ en 3″. Dit zijn de shadjes met een zogenaamde pintail. Prima voor op de dropshot in donkbruin/gele kleur met natuurlijk het reepje aluminiumfolie erin. Daarnaast ook een zakje  Flash-J Shad 3″ aangeschaft die hopelijk veel resultaat gaat opleveren aan een licht loodkopje. 1 Nadeel: de prijs is absoluut niet goedkoop! Maar ja, er is helaas nog een goede kuur tegen dit soort kunstaasverslavingen.

Spro Swimbait BBZ-1 4” Crank-N-Shad

Tot zover het ultra light vissen. Terug naar de pluggen want een Zwedentrip is in aankomst en daar hoef ik niet aan te komen met mijn streetfishing gear. Spro had een grote stand op de Visma en Henk Simonz in de gelederen om zo veel mogelijk uitleg te geven over haar kunstaas. Ik heb natuurlijk goed rondgekeken in de stand. Altijd al gecharmeerd geweest van de 3 delige Spro BBZ-1 swimbaits en ik was dus op zoek naar de crankbait (met lip) uitvoering.Spro BBZ crankIdeale plug om werpend te vissen vanuit de boot of bellyboat. Loopt te diep voor het stadswater en polder, maar op de plas prima inzetbaar en ook al trolplug zal de Spro Swimbait BBZ-1 4″ Crank-N-Shad het prima doen. Mij is uitgelegd dat dit een zeer goede plug is als je deze langzaam binnen vist of sleept. De plug komt in verschillende schitterende kleuren waarbij de Metallic Gold Shad en de Pink Back Herring mijn favorieten zijn.
Kort samengevat zijn de specificaties:

  • lengte 4″ (ruim 10 cm)
  • gewicht 26 gram
  • Voorzien van Gamakatsu dreggen
  • Gamakatsu hyperswivel op de lip om het draaien (twisten) van je lijn tegen te gaan

Zoals het meeste kunstaas van Spro is het altijd wel aantrekkelijk geprijsd.

Natuurlijk heb ik nog meer leuke zaken gevonden. Vooral op het gebied van dropshot vissen; handigheidjes die je worm op de haak moet blijven houden. Ik gebruik geen dropshothaken met weerhaakjes op de steel en ook wil ik geen secondenlijm gebruiken. Maar na wat baarzen gevangen te hebben zit mijn shadje of worm net even te los op de dropshothaak en bij een aanbeet zit het er al gauw scheef op. Nu heb ik wat Japanse handigheidjes gevonden die dit moeten voorkomen en dat gaan we eerst eens van de zomer uittesten en als het daadwerkelijk helpt, bericht ik er natuurlijk over op Pikeshack.

Tot zover wat nieuwtjes vanaf de Visma 2014.

 

 

 

Share Button

The Pig Jerkbait

Lengte: 15 cm (6”)
Gewicht: 82 gram
Suspending

The Pig is oorspronkelijk een jerkbait van de Amerikaanse firma Odyssey Lures. Echter deze firma is ermee gestopt en heeft de rechten verkocht, vermoedelijk aan de Taiwanese kunstaasfabrikant Strike Pro. De Zweedse distribiteur CWC verdeelt de Pig jerkbait. In Nederland en Duitsland wordt deze jerkbait door Pikemaster Lures verdeelt aan de hengelsportwinkeliers.

The Pig is een houten jerkbait uit de glider familie. Vis deze jerkbait met korte, neerwaartse en krachtige halen. Dus geen vinnige tikken, maar juist haaltjes of rukjes (hoe je het noemen wilt) geven. Dan krijgt deze jerkbait zijn zig-zag actie waarbij hij ook nog eens een rollende beweging maakt. Las ook voldoende pauzes in na een aantal haaltjes. Vaak komt dan juist de aanbeet.

Door het inlassen van deze pauzes is deze jerkbait traag binnen te vissen, ideaal voor de koudere jaargetijde waar het net even wat langzamer mag.

De jerkbait is prima in te zetten in de polder. De jerkbait gaat niet diep, zo’n max. 50 cm onder het oppervlakte, mede afhankelijk van het soort onderlijn (gewicht) wat je gebruikt.

Het gewicht is helaas wat aan de hoge kant, maar de weerstand in het water valt reuze mee.

Er zijn voldoende kleuren van The Pig Jerkbait beschikbaar. Goede kleuren zijn de baars/snoekachtige kleuren (groen/zwart): codes 16/24/73/77 en wat opvallende kleuren voor troebeler water (rood/zwart): codes 67/76. Prijs €23,95.

 

 

 

 

 

 

 

Een filmpje van de actie van the Pig Jerkbait:

Share Button