Gezellige dag op Mellan-Svan

Ondanks een mindere dag op Mellan-Svan, blijft het meer wel trekken. We hadden maar een klein gedeelte gevist en op Google Maps ziet het er gewoon vroeg uit. Toon is mijn vismaat in de boot vandaag. Last van zijn knie maakte het voor hem onmogelijk om in zijn kayak te stappen. Samen met Wim en Bert gingen we wederom naar het meer Mellan-Svan toe, maar dan het zuidelijke gedeelte. Het was mooi weer, straf zonnetje; maar wel aardig wat wind.
Haakon vindt kunstaas terugHet zuidelijke gedeelte van dit meer zag er veelbelovend uit; een 2 tal lange armen wat eindigde in rietkragen en hier ook hogere temperaturen. In de eerste baai zat ik meteen al vast met mijn Busterjerk. Bleek ik de Busterjerk in een partij stenen wat net onder water ligt klemvast geparkeerd te hebben. Dat werd dus een resque & save mission. Dan maar weer verder varen en verkennen. In een ander kommetje in de eerste lange arm van het meer loste Toon een snoek en ik mistte er een. Geen grote rakkers maar met licht materiaal altijd leuke pret. Hierna bleef het stil. We vaarden dieper de arm in en aan het eind een mooi ondiep stuk met veel losstaand riet. Een echte kraamkamer. Helaas weinig actie.
Haakon R2S Ripper_1Wel ving ik een klein snoekje op de River2Sea Ripper. Mooie twitchbait, gaat wel 1,5 meter diep. Mooie flankende actie als je tikken geeft (rippen op zijn Amerikaans) met een side to side actie waarbij kogeltjes in het lichaam lekker ratelen. Deze gaat in de Nederlandse kanalen zoals de Schie zeker vis op leveren van de zomer. Wel de middelste dreg er afgehaald, 3 is te veel.

Ook Toon pakte zijn eerste snoekje. Op naar de andere arm van het meer. Trollend langs de rotswanden leverde geen vis op. Even later een kommetje met wat riet en 1,5 water er voor leverde een leuk snoekje op voor mij. De tijd kroop al weer richting de middag. Vlak bij lag een aardige baai met 7 meter water in het midden en aan de kanten een klein taludje wat snel de diepte in ging. Gooien met een Buster jerk voor grote snoek leverde niets op. Een River2Sea Jerk Shad leverde een mooie volger van ruim 80 cm op die op het laatste moment een uitval deed maar het kunstaas mistte. Alles mooi te zien in het glasheldere water. De snoek liet zich niet meer zien helaas.
SAMSUNG CAMERA PICTURESWim en Bert hadden ook een paar snoeken gevangen en kwamen naar ons toe om ook in de baai uit de wind en lekker in het zonnetje mee te lunchen. Toon zat wat te pielen met een Salmo Boxer en gooide de kant uit. Bij wat onderwater rotsen dook er zowaar een leuke snoek op. Mooi lunch spektakel. Na het eten en een paar koppen thee was de batterij weer opgeladen.

Een mooi vistraject lag voor ons klaar: grote kommen waar de straffe wind op stond. Iets troebeler water. Dat moest vis opleveren. En dat deed het ook!

Geen enorme aantallen maar Toon en ik hadden in iedere kom wel actie. We vingen een aantal snoeken (rond de 50-60 cm) maar vooral ik loste ook weer genoeg. De snoeken waren voorzichtig. Geen knalharde aanbeten. Je zag volgers tegen je kunstaas aan tikken bij de boot maar ze hapte niet toe. We hebben iedere kom uitgegooid en getrold. Tot het tijd was om terug te gaan. We hielden dezelfde koers aan om trollend terug te gaan naar de trailer helling. Ik had de grote Salmo Fatso er op zitten en een aantal snoeken hadden er wel trek in.
SAMSUNG CAMERA PICTURES
Al met al een gezellige dag in een schitterend viswater. Jammer van de straffe wind waardoor je het driften soms te snel ging en je na een paar worpen de boot uit het riet moest halen. Maar ik heb me prima vermaakt die dag en mijn kop is weer een stukje roder geworden.

Share Button

Balen op Mellan-Svan en Ärr

Ook dit is Zweden. Nagenoeg niets kunnen vangen, wat je ook probeert. Het is nu al de 3e dag met maar 1 snorkel snoek per dag gevangen. Met een opgekropt “baal” gevoel typ ik dit verslag.

Mellan-Svan
Gisteren gevist op een nieuw meer: Mellan-Svan. Trailerhelling ontdekt via your friend Google (Maps). Het meer is een plaatje:
SAMSUNG CAMERA PICTURESBaaitjes met riet en 2 mooie lange uitlopers ook vol met riet. Er stond een zeer pittig windje. Bij het traileren pakte Bert al een klein snoekje. Dat beloofde wat. Gert en ik hebben maar een klein deel van het meer uitgekamd. In de uitloper met riet aan de kant, wind en een zonnetje erop, maar resultaat: alleen een losser voor mij. Verder niets. In uiteinde van de baai een grote kom met riet, een heuse kraamkamer voor snoek.
Hier pakte ik een klein snoekje. De 0 is weggepoetst. Even later pakte Gert ook een klein snoekje tussen de rietjes in het water met een spinnerbait. Hierna bleef het lang stil.
Langzaam trollen voor Gert met groot kunstaas en ik mee trollend en kantjes uitwerpen. Hier pakte Gert nog een schitterend getekend snoekje. Maar de moed was inmiddels in onze schoenen gezakt. De anderen hadden ook een handvol snoeken gevangen. Gert wilde al het water af. Ik had hier nog geen trek in. Compromis gesloten om nog de plateaus van 2 eilandjes af te vissen en dan te stoppen.

Het afvissen leverde niets op. Om half 2 al van het water af. We besloten om nog een paar uurtjes vanaf de kanten te vissen. Met de jeep flink de bossen in op onverharde weggetjes een meertje zoeken. Deze vonden we. SAMSUNG CAMERA PICTURESNa flink wat klauterwerk sta je langs de waterkant en zie je dat het onbegonnen werk is. Ruim 50 meter zeer ondiep water met riet er in. Wel wat worpjes met River2Sea Wideglide gemaakt. Maar er lag geen snoek. Dan maar terug naar het Wärdshus en songfestival kijken. Zover kwam het niet, viel al bijna in slaap op de bank, dus na de deelname van onze Anouk, mijn bedje opgezocht. Hopend dat de volgende dag op Ärr meer oplevert.

Ärr
Gert wilde vandaag met de kayak. Toon (Kayakfishing Dalsland) leende zijn kayak uit aan Gert en Toon ging bij mij aan boord. Ik speelde kapitein vandaag. Strijdplan vandaag: rietkragen en ondiepe plateaus werpend uitkammen en tussendoor trollen. Toon pakte al snel een snoekje op de Strike Pro Wolf Tail JR. Dit bleef zo de gehele dag.
SAMSUNG CAMERA PICTURESHer en der pakte Toon zijn snoekjes. Werpend en trollend. Wat ik ook probeerde, ze wilde bij mij niet bijten. Uiteindelijk in de middag in een baaitje was een snoekje zo vriendelijk om mij van de 0 af te helpen. Ik bleek dus voor Toon de ideale kapitein / visgids te zijn. Hij ving 10 snoeken maar verspeelde ook een aantal serieuze vissen. Dus niet saai bij ons in de boot.

Vandaar dus mijn klote gevoel; 3 dagen lang alles uit de kast gehaald en maar één snorkel van 40 cm per dag . . . Hier kom ik niet voor. Eens kijken wat we morgen gaan doen.

 

Share Button

Stormend dagje op meer Ärr

Nieuw meer, nieuwe kansen, gisteren was het Kwalitatief Uitermate Teleurstellend. Dat moet beter. We gingen met zijn allen naar het meer Ärr, vorig jaar uitermate succesvol. Flinke storm (windkracht 4 met de huurbootjes is niet er prettig), golven van een meter en schuimkoppen erop. We startten met het uitkammen van de rietkraag links van de trailerhelling. Hier pakte Gert zijn eerste snoek van de dag, mooie 80’er.  De rietkraag leverde verder niets op. Op naar de lange rietkraag rechts van de trailerhelling.

Deze rietkraag lag ook vol op de wind. Moeite op de boot onder controle te houden. Wederom zwaarder kunstaas aan de lijn om wat gevoel te houden in het woelige water. Hier pakte ik 2 snoeken en Gert ook 1. Dat ging lekker. Ook wat missers. De rietkraag hebben we met rust gelaten, eind van de visdag komen we hier afsluiten. In de volgende baai, hoe mooi deze ook is vol met riet, geen actie te zien. En zo verliep de rest van de ochtend. In een baai uit de wind was het heerlijk vissen. Natuurlijk meteen de River2Sea S-Waver er aan geknoopt. Deze zorgde voor flink wat actie. 4 aanbeten gemist van snoeken, 1 snoek zelfs 2x. Ach River2Sea is nieuw, ook voor Zweden. De snoeken moeten er nog even aan wennen. Dan maar een stukje trollen. Grote Fatso er op en deze bracht voor zowel mij als Gert een snoekje op. Lunchtijd. De boten werden geparkeerd uit de wind p een eiland. Verhalen uitgewisseld. Iedereen had snoek gevangen.

Tijd om weer te vissen. Het ging nog harder waaien, begon ook nog eens te regenen én de fishfinder kapte er mee. Accu leeg. Waarom heb ik ieder jaar gekloot met boot of fishfinder. Vooral fishfinder is hard nodig om de diepte te bepalen met trollen. Trollen werd dan ook niets met het grillige bodemverloop vlak uit de kant. Dan maar het meer oversteken, om een rietkraag aan de overkant uit te vissen. Dat werd weer lekker nat worden met spatwater. Rietkraag leverde een misser voor mij op maar ook 1 snoek van rond de 60 cm voor mij. Gert bleef niet achter en pakte er ook een. De boot was in de wind niet meer onder controle te houden. Werden het een beetje zat.

Ik wist nog een baaitje met kleine snoek wat een beetje uit de wind lag. Tijd voor een R2S S-Wavertje, de kleine versie er aan te doen en kijken of ik een snorkel kon verleiden. Wederom gebeurde het hier dat 2 snoekjes mijn S-Waver miste en loste. Ongelofelijk. Dan maar terug naar de rietkragen bij de trailerhelling. Inmiddels had ik 6 snoeken en Gert had er 4. In iedere geval eindelijk dubbele cijfers. Het stormde inmiddels, en zo goed en kwaad als het ging werd de rietkraag uitgekamd. Gert pakte 2 snoeken en ik was toch al lekker in vorm en miste een snoek en verspeelde er ook nog 1. Kappen er mee, vissen in die golven met die wind is niet meer te doen.

De vooruitzichten beloven niet veel goeds. Morgen zelfde weer, dan 1 dagje iets minder wind maar aan het eind van de week gaat het los met windkracht 5 tot 7. Hopelijk is het Zweedse weerbureau net zo slecht als dat van Nederland n hun voorspellingen. We gaan het meemaken.

Share Button

Snoeken op Harefjorden

Prettige nacht gehad, wel wat kort maar goed geslapen. Vandaag staat het meer Harefjorden op het programma. Voor mij een geheel nieuw meer maar hier is vorige week goed op gevangen dus de verwachtingen zijn hoog.
Herefjorden_2Traileren bij Saffle ging iets wat moeizaam. Maar uiteindelijk gingen Gert en ik op pad. Samen met de Pereboot met Rene en Peter. Ook Bert en Wim waren van de partij. Het waaide erg hard dus dat beloofde weer wat op het open water. Echter eerst een kanaaltje afvaren alvorens het meer Harefjorden werd bereikt.  Op het kanaal werden de eerste snoeken gevangen. Niet door mij.

Ik zat te ruziën met de fishfinder om deze aan de praat te krijgen. Dit lukte uiteindelijk niet, accu leeg ondanks dat het een nacht op de lader heeft gestaan. Waarschijnlijk niet goed aangesloten.

Haakon 80'erHet meer Harefjorden was prachtig, overal kommetjes met riet. Helaas door de flinke wind en hoge golven moeilijk een goede drift te maken. Helaas hebben we geen mooi grote boot. Gert pakte wat snoeken, ik mocht toekijken. In verband met de wind kon ik niet de lichtere River2Sea pluggen gebruiken. Body en gewicht was nodig om door de wind de jerkbait nog een flinke swieper te geven.
Dus Fatso Sinking werd weer in de speld gehangen. Even later in een baai was het wel raak voor mij. Een krankzinnige dril. Vlak voordat ik de Fatso uit het water tilde dook er een mooie snoek op. Deze dook meteen onder de boot door. Mijn hengel met een klap op de rand, meter dyneema werden een paar meters, dankzij mijn slip. Ik als een speer omdraaien met de hengel en daarna kon ik de snoek uitdrillen. Helaas was de snoek moeilijk te onthaken. De nek net wat dikker dan mijn hand om goed en stevig beet te pakken en een dreg aan de onderkant van de bek door de 2 kieuwen zodat een kieuwgreep ook niet echt mogelijk was. Gelukkig bracht Gert de Schepper uitkomst en hij tilde de snoek aan boord en werd de snoek, een dikke 80’er, onthaakt en teruggezet.
Afbeelding 096
Hierna weer verder rietkraagjes peuteren maar het bleef stil. Even later werd weer mijn Fatso gegrepen. Geen al te zware weerstand, verwachte een klein snoekje. Maar bleek een grote baars van 39 cm te zijn. Hier was ik ook zeer blij mee. Baars weer terug gezet en was het tijd voor een lunch met zijn allen op een eiland.

Na de lunch werd het meer overgestoken om plateaus bij eilanden uit te kammen. Lekker varen met een bootje door de hoge golven. Zeiknat van spatwater. De eilanden leverde voor ons niets op. Dan maar trollend naar de kant weer kleine baaitjes en rietkragen uitkammen. Dit leverde niets op. Waar zijn die snoeken nu gebleven als ik weer eens in Zweden ben?

Om de visdag te besluiten deden we een grote kom aan met meerdere baaien en vol met rietkragen. Hier ging Gert redelijk los en wist met een klein jerkbaitje wat snoeken uit het riet te verleiden. Ik heb een flinke verleidingsdans gedaan, als in mijn beste dagen. Maar het mocht niet baten. Gert had zo nog een aardige dag met 8 snoeken, ik kon het doen Morgen gaan we het meer Ärr aandoen, vorig jaar een top meer, maar toen hadden we weinig wind en bijna 30 graden.

Share Button

Dagje op Svärdlang

Goede nachtrust gehad. Geen pijn in de rug dus prima bedden in het Wärdshus. Na een prima ontbijt met eieren en kaas en een lunchpakketje gemaakt te hebben vertrokken Gert (mijn bootmaat deze week) naar de bootverhuurder, lokale visgids Tommy. Bood afgerekend (woekerprijs helaas) en natuurlijk vistips gevraagd. Plan wat wij hadden was om de baaitjes uit te kammen van Lélang. Maar Tommy adviseerde het lange smalle meer Svärdlang te nemen omdat hij vermoedde dat in een aantal baaien wel eens de snoeken konden liggen,  “spawnbays” zoals hij dat noemde.

Svardlang_4We hebben zijn advies opgevolgd en zijn Svärdlang gaan bevissen. Even wennen met traileren, maar even later lagen we up and running in het water. Op weg naar de eerste baai met riet. Daar was het al vrij snel raak voor mij met een zinkende Buster. Voor de rietkraag dook het talud snel naar 2,5 meter. We gooiden tegen het riet aan, paar tellen wachten om de jerkbait te laten zinken en na een paar jerks krijg ik een goede aanbeet. Hangen! Mooie dril, sterke snoek van tegen de 80 cm. De kop is eraf. Aantal worpen later wederom een aanbeet. En bij snoek nummer 2 van ruim 70 cm kon ik de kieuwgreep toepassen en na wat foto’s weer terugzetten. Dat ging lekker. Helaas bleef het hierbij. Dan maar trollen en het meer verkennen.

Het meer was één grote badkuip. Aan weerskanten rotswanden met dennenbomen en gewoon ruim 10 meter water tegen deze wanden. We zagen maar spaarzame baaitjes met riet. Hier kregen we de eerste volgers. Je moest ze echt uit het spaarzame riet lokken, op het diepe was het vooral een loterij en kregen we geen aanbeten. We maakten meters, kamden mooie baaitjes uit maar geen snoek. Het was echt zoeken en vooral de temperatuurmeter op je fishfinder in de gaten houden. Op het diepe was het 9 graden maar baaitjes waren altijd een aantal graden warmer.

Afbeelding 063Uren gingen voorbij. En we deden een mooi baaitje uit, temperatuur 12 graden, rook naar snoek. Hier pakte ik mijn 3e snoek, een 70’er. Eindelijk weer eens actie na een aantal volgers welke ik niet kon foppen. Direct erna pakte Gert zijn eerste Zweden snoekje van rond de 40 cm. Ook hij van de 0 af. Het baaitje leverde niets op. Dan maar op weg naar de “superbaai” van de visgids. Zag er inderdaad mooi uit. Grotere rietkraag met 2,5 – 3 meter water ervoor. Wederom de zinkende Buster er aan om toch wat diepte te krijgen. Harde aanbeet maar de snoek bleef niet hangen… dat was mooi kl[piep]te. Helaas geen verdere acties te bespeuren.

We werden er wat moedeloos van. Weinig baaien maar een grote badkuip vol met water en diep. Maar zodra we wat rietjes zagen dan werden ze uitgekamd. Daar pakte ik ook mijn 4e snoek van de dag, een 60’er. Helaas lagen ze niet opgestapeld. Uiteindelijk besloten we maar om terug te gaan naar het begin bij de trailerhelling om daar de boel uit te kammen. Daar deden we ieder rietje aan. Ik besloot van kunstaas te wisselen. Hier waren wat rietkraagjes met wat ondiep water ervoor, dus tijd voor mijn favo aasje: de River2Sea S-Waver in de nieuwe gouden kleur.

1e worp, paar tikken maar het aasje loopt niet zoals ik gewend was. Gaf er nog een goede ruk aan en kreeg een ruk terug. Er bleek een klein snoekje aan het te hangen. Die had ik niet gezien en dat verklaarde waarom de swimbait niet lekker liep, Jerken met een snoekje eraan gaat niet echt lekker :-). Maar doordat ik niet had aangeslagen verspeelde ik snoekje alweer snel. Aantal worpen later; een volger van een dikke 80’er. De S-Waver was dus wel in trek. Helaas werden wij door de snoek gezien en mijn grote verleidingsspel draaide op niets uit. de snoek zwom weer snel richting riet en liet zich niet meer zien.

Even later nog een volger, maar dat bleek de enige actie te zijn. We maakte er een eind aan. Een taaie dag met voor mij 4 snoeken, 3 lossers en een handvol volgers. Gert mocht het doen met een kleine snurker. Gevist in een werkelijk schitterende omgeving maar veel diep water maakte het ons moeilijk om goede stekken te vinden. Snoek zit in warme 12+ graden baaitjes in en tegen het riet. Morgen op zoek naar water met veel baaitjes.

SAMSUNG CAMERA PICTURES Afbeelding 051Bij terugkomst bleek Lex weer prima gevangen te hebben op het “pistolenmeertje” met de kayak. 13 Snoeken met een paar grote erbij. Hans bleek een dreg in zijn vinger te hebben, is door de Zweedse dokter naar het ziekenhuis gestuurd. Maar in Nederland heb je op iedere hoek van de straat bij wijze van een ziekenhuis. Hier in Dalsland moet je 2 uur rijden…

Er zijn hier maar ook in deze provincie 6 politie agenten actief. Vandaag is ook de Pereboot aangekomen; Peter en Rene. En ook Auke en Toon, samen met Lex de “Kayak nerf raiders”. Oppassen voor ze; ze zijn nml. wat van plan.

Het weer was vandaag prima, zonnetje en een beetje wind. Helaas vergeet ik altijd zonnebrand mee te nemen de boot in dus mijn kop is al weer wat verbrand. Dat wordt nu goed smeren iedere dag.

 

Share Button

De eerste paar dagen in Dalsland

Hemelvaartsdag in de ochtend na de auto vol geladen te hebben met tassen kunstaas, hengels en natuurlijk wat kleding gingen ik Lex en Gert met de auto van Gert richting Dalsland, Zweden.
Afbeelding 025Eerste etappe was Kiel, Duitsland alwaar we de nachtboot naar Götenborg namen. Stenaline “Making good time”. Hopelijk gaan we het mee maken. Aan boord zouden we andere vismaten ontmoeten zoals Wim, Walter en Hans die ook met mij meegaan naar Dalsland. Daarnaast ook andere bekende vissers van Facebook ontmoet welke allemaal richting Zweden gaan. Afspraken voor gezamenlijke bbq’s waren snel gemaakt. De reis verliep voorspoedig. Nagenoeg geen stau in Duitsland en we kwamen ruim 1 uur voor inchecken aan in Kiel samen met een stoot Delorean “back to the future auto’s”. Die zie je nagenoeg nooit en nu een 4-tal.SAMSUNG CAMERA PICTURES Het avondeten aan boord was prima. Veel vis en schelpdieren. Dus lekker bunkeren. Hierna de “Pianobar” in voor een biertje en om Walter zijn verjaardag te vieren. Tevens mee gedaan aan de muziek quiz. Google is your best friend maar toch eerlijk gespeeld en wat blijkt! Heb ik gewonnen; een enkele reis Kiel – Götenborg of andersom voor 2 personen. Dus als iemand nog die kant heen wilt . . .

De bootreis verliep voorspoedig. Helaas slecht geslapen. Last van mijn rug. Na het verlaten van de boot op weg richting Edsleskog, de eind bestemming. Deze werd na enkele uren rijden door het prachtige landschap van Zweden bereikt. Werd een hartelijk weerzien met Johan en Hanneke, de uitbaters van Wärdshus Edsleskog.

Als eerste lunchen; Zweedse balletjes met tomatensaus op een lekker vers broodje en wat bakken koffie. Daarna auto uitladen, spullen op de kamers leggen en visspullen in de schuur. Wim, Hans en Walter waren inmiddels ook gearriveerd. Hierna wat hengels optuigen en snel even een aantal uurtjes het Edslan meer op, sfeer proeven. Zouden de snoeken al op het ondiepe liggen?

1e Visdag Edslan
Het water op. Lex en Gert hadden al een duik genomen. IJskoud. Bekende baaitjes aangedaan maar helaas geen snoek. Water is te koud. Dan maar helemaal achterin de kom. In verleden vaker succes gehad en naar verwachting was dit de stek waar het water wat warmer is als de rest van het meer. Hier was zagen we al snel snoeken op het ondiepe voor het riet en tussen plantjes jagen op kleine visjes. Snoek was in ieder geval gelokaliseerd. Maar wat we ook gooiden aan onze haken bleven ze niet plakken. Maar even later toch succes op een Fatsootje. Mijn eerste snoekje was een feit. Echter voor de boot net voordat ik hem of haar uit water wou pakken schoot de haak los. Wel gvd!

Double Hook up EdslanHierna bleef het lang stil. Te lang. We zagen wel snoek jagen, ook grote snoek. Maar blijkbaar meer interesse in die kleine visjes. Uiteindelijk maar een licht hengeltje gepakt en een Baby Buster er op gezet om die visjes te imiteren. Na 2 worpen bleef er een snorkel van rond de 40 cm plakken. Tactische wijziging pakte goed uit. Gert pakte op het zelfde moment een klein baarsje van rond de 10 cm. Soort van double-strike. Volgende worp wederom raak voor mij. Blijkbaar zijn tweeling broer aan de lijn want de snoek zal ook net geen 40 cm zijn geweest.

Hierna kregen we een telefoontje om terug te komen naar het Wärdshus. Een bootverhuurder was eerder gekomen en wilde iemand zien en zijn boot afrekenen. Dat was klote. Wij dan maar terug. Begon het nog te regenen ook! Zeiknat kwam ik aan, geen regenpak in de boot meegenomen. Maar bootverhuurder al weer weg . . . Wilde niet te lang wachten. Of we dan maar morgen de huurboot in Bengtsfors willen ophalen. Wisten we ook meteen waar we de volgende dag wilde vissen: Lélang.

Afbeelding 059’s Avonds weer lekker eten, door Johan verzorgd, maar toch redelijk moe vertrokken de meeste tussen 22:00 – 22:30 naar bed.

Share Button

Voorpret en voorbereidingen

Een van de leukste zaken omtrent een visvakantie (vooral naar het buitenland) is de voorpret met je vismaten die meegaan maar ook de voorbereidingen om niets aan het toeval over te laten. Ik vis al enige jaren in Zweden; in Västervik ben ik nu 5 keer geweest en sinds 2 jaren vis ik in de meren in Dalsland. Dit wordt mijn 3e bezoek aan Dalsland met als uitvalsbasis het Edsleskog Wardshus aan het Edslan meer. Gastdame en heer zijn het Nederlands echtpaar Hanneke en Johan Postma. Geen omkijken naar ontbijtje maken, eten koken enz. Full pension en prima verzorging. Gemak dient de mens zeg maar. Ook net als voorgaande Zwedentrips gaan we nu weer met een groep van de ‘s-Gravenhaagse Hengelsport Vereniging. Een vaste basisgroep, maar dit jaar toch weer wat extra vismaten vanuit deze vereniging mee die voor het eerst meegaan. We zijn nu met 11 man.

Ten behoeve van voorbereidingen, waar moet je allemaal aan denken?

  • Kunstaas! Je weet welke aasjes altijd goed scoren, maar toch presteer ik het iedere keer om bakken vol mee te nemen. Grote / kleine jerkbaits, spinnerbaits voor tussen het riet, wat oppervlakte kunstaas mocht snoek echt ondiep liggen, maar ook grote en kleine shads als snoek toch dieper rond de bodem ligt. En natuurlijk trolpluggen.
  • Onderhoud hengels en molens: molens en reels krijgen een smeerbeurt en evt. voorzien van nieuwe dyneema. Het is me overkomen in het brakke water rond Västervik dat een reel compleet in de soep werd gedraaid doordat ik niet had laten schoonmaken en smeren. En dan gaat het hard met brak water.
  • Onderlijnen. Je wilt je voorraad onderlijnen (en extra dregjes op shads) op peil brengen en verschillende soorten onderlijnen meenemen i.v.m. verschillende technieken. Dus titanium stangen in verschillende sterktes en fluorcarbon 80 pds voor grote jerkbaits en trolpluggen. We hebben geen zin om in Zweden ’s avonds nog eens te gaan klussen en onderlijnen maken.
  • Tangenset: onthaaktang, reserve onthaaktang (stel dat deze in het water valt), goede kniptang, splitringtang, dyneemaschaartje
  • Overige visuitrusting: warmtepak, regenpak, laarzen, schoenen, driftzak, meetlint, zonnebrand, anti muggenspul etc. Het weer in Zweden is verraderlijk en slaat zo om. Ik heb dit meerdere keren meegemaakt dat je de eerste dagen in je warmtepak staat te vissen in kou en regen en aan het einde van de week sta je in spijkerbroek en t-shirt en dan nog heb je het warm.
  • Voedsel: je moet wel wat te knabbelen hebben tijdens de reis en in de avonden en op de boot. Naast natuurlijk ook het drinken.

2013-05-06 14.39.56

Een deel van de voorbereiding maar zeker ook onderdeel van de voorpret is het zoeken naar nieuwe viswateren. In Dalsland zijn ontzettend veel meren, klein en groot. Aangezien ik toch wat avontuurlijk ben wil ik iedere trip toch een aantal nieuwe viswateren aandoen. Viswateren waar ik in het verleden goed gevangen hebt worden zeker ook een dagje meegenomen maar ik probeer minimaal 2 nieuwe wateren uit. Dus ga je zoeken met behulp van Google Maps en Streetview hoe het water eruit ziet én heel belangrijk; kan ik een trailerhelling vinden. Veel meertjes zijn weinig tot niet bevist en dus voor kayakkers en belly-boaters zeer interessant. Dit jaar gaan er dan ook 3 kayakkers mee met de groep, dus ben zeer benieuwd naar hun resultaten in vergelijking met de mensen die met een boot gaan vissen.

En dan de voorpret. Dat heb je dus met je vismaten. Elkaar helemaal gek maken met oude wat compromitterende foto’s en deze plaatsen in een speciaal aangemaakte Facebookgroep Zweden 2013. Maar ook informatie en filmpjes delen over de locatie en vangstberichten. Wat voor plannen hebben we in de avonden? Bonte avond, hottube, open Cafe met locale Zweden die willen kennismaken met de gekke Hollanders welke de gevangen vis weer terugzetten Ook is er dit jaar de Gouden Bever wisseltrofee voor die persoon met het beste resultaat. Kortom een hoop lol vooraf dus. Wordt vervolg…

Share Button

Binnenkort roofvisverhalen vanuit Dalsland, Zweden 10-18 mei

Haakon met Dalsland 2012 snoek-001

Share Button