Voorpret en voorbereidingen

Een van de leukste zaken omtrent een visvakantie (vooral naar het buitenland) is de voorpret met je vismaten die meegaan maar ook de voorbereidingen om niets aan het toeval over te laten. Ik vis al enige jaren in Zweden; in Västervik ben ik nu 5 keer geweest en sinds 2 jaren vis ik in de meren in Dalsland. Dit wordt mijn 3e bezoek aan Dalsland met als uitvalsbasis het Edsleskog Wardshus aan het Edslan meer. Gastdame en heer zijn het Nederlands echtpaar Hanneke en Johan Postma. Geen omkijken naar ontbijtje maken, eten koken enz. Full pension en prima verzorging. Gemak dient de mens zeg maar. Ook net als voorgaande Zwedentrips gaan we nu weer met een groep van de ‘s-Gravenhaagse Hengelsport Vereniging. Een vaste basisgroep, maar dit jaar toch weer wat extra vismaten vanuit deze vereniging mee die voor het eerst meegaan. We zijn nu met 11 man.

Ten behoeve van voorbereidingen, waar moet je allemaal aan denken?

  • Kunstaas! Je weet welke aasjes altijd goed scoren, maar toch presteer ik het iedere keer om bakken vol mee te nemen. Grote / kleine jerkbaits, spinnerbaits voor tussen het riet, wat oppervlakte kunstaas mocht snoek echt ondiep liggen, maar ook grote en kleine shads als snoek toch dieper rond de bodem ligt. En natuurlijk trolpluggen.
  • Onderhoud hengels en molens: molens en reels krijgen een smeerbeurt en evt. voorzien van nieuwe dyneema. Het is me overkomen in het brakke water rond Västervik dat een reel compleet in de soep werd gedraaid doordat ik niet had laten schoonmaken en smeren. En dan gaat het hard met brak water.
  • Onderlijnen. Je wilt je voorraad onderlijnen (en extra dregjes op shads) op peil brengen en verschillende soorten onderlijnen meenemen i.v.m. verschillende technieken. Dus titanium stangen in verschillende sterktes en fluorcarbon 80 pds voor grote jerkbaits en trolpluggen. We hebben geen zin om in Zweden ’s avonds nog eens te gaan klussen en onderlijnen maken.
  • Tangenset: onthaaktang, reserve onthaaktang (stel dat deze in het water valt), goede kniptang, splitringtang, dyneemaschaartje
  • Overige visuitrusting: warmtepak, regenpak, laarzen, schoenen, driftzak, meetlint, zonnebrand, anti muggenspul etc. Het weer in Zweden is verraderlijk en slaat zo om. Ik heb dit meerdere keren meegemaakt dat je de eerste dagen in je warmtepak staat te vissen in kou en regen en aan het einde van de week sta je in spijkerbroek en t-shirt en dan nog heb je het warm.
  • Voedsel: je moet wel wat te knabbelen hebben tijdens de reis en in de avonden en op de boot. Naast natuurlijk ook het drinken.

2013-05-06 14.39.56

Een deel van de voorbereiding maar zeker ook onderdeel van de voorpret is het zoeken naar nieuwe viswateren. In Dalsland zijn ontzettend veel meren, klein en groot. Aangezien ik toch wat avontuurlijk ben wil ik iedere trip toch een aantal nieuwe viswateren aandoen. Viswateren waar ik in het verleden goed gevangen hebt worden zeker ook een dagje meegenomen maar ik probeer minimaal 2 nieuwe wateren uit. Dus ga je zoeken met behulp van Google Maps en Streetview hoe het water eruit ziet én heel belangrijk; kan ik een trailerhelling vinden. Veel meertjes zijn weinig tot niet bevist en dus voor kayakkers en belly-boaters zeer interessant. Dit jaar gaan er dan ook 3 kayakkers mee met de groep, dus ben zeer benieuwd naar hun resultaten in vergelijking met de mensen die met een boot gaan vissen.

En dan de voorpret. Dat heb je dus met je vismaten. Elkaar helemaal gek maken met oude wat compromitterende foto’s en deze plaatsen in een speciaal aangemaakte Facebookgroep Zweden 2013. Maar ook informatie en filmpjes delen over de locatie en vangstberichten. Wat voor plannen hebben we in de avonden? Bonte avond, hottube, open Cafe met locale Zweden die willen kennismaken met de gekke Hollanders welke de gevangen vis weer terugzetten Ook is er dit jaar de Gouden Bever wisseltrofee voor die persoon met het beste resultaat. Kortom een hoop lol vooraf dus. Wordt vervolg…

Share Button