Allereerste vader en zoon snoekuitje

Datum: 21 oktober 2012
Locatie: polder Randenburg / Middelburg in Boskoop
Target: snoek
Kunstaas: River2Sea S-Waver & Mann’s 1-minus

Vandaag gaat zoon Jesse (10 jaar) voor het eerst mee op jacht naar snoeken. Angsten over al die tanden en het in het water sleuren na een aanbeet moeten overwonnen worden. Na het baarzen gaat hij nu de overstap naar de grotere rover maken.

We hebben de polders van Boskoop uitgekozen gezien de goede resultaten die ik daar wel vaker heb behaald. Mooi helder maar wel ondiep water (max 50-70 cm) in het midden. Veel bruggetjes en t-splitsingen. Voor mij een dag om ook het River2Sea kunstaas te testen of onze vriend Esox Lucius er ook een lekkere hap in ziet. Vandaag wordt de S-Waver goed uitgetest. Een 2 delige swimbait in 17 en 12 cm welke je als een jerkbait dient binnen te tikken.

Op locatie aangekomen Jesse’s kunstaaskoffertje doorgenomen. Voor hem een verrassing wat er in zat. Ik had hem nml. wat plugjes uit eigen voorraad kado gedaan, mooi gerangschikt in een kunstaas doosje en in een nieuwe schoudertas gestopt. Zijn keuze viel op 2 kunstaasjes: de Salmo Perch van 8 cm of de Mann’s Minus-1 “bal”.

Keuze was de Salmo Perch. Mooie actie, maar pakte telkens vuil van de bodem op. Loopt dus te diep voor deze polder. Dan de Mann’s Minus-1 maar. Lekker om mee te werpen en loopt met een driftige waggel net onder het oppervlakte. Vervolgens de werptechniek van Jesse even aanschouwen. Zo’n jaar geleden, bij zijn allereerste “werples” kon ik de boom in om het kunstaas te pakken. Werpen ging aardig. Na een uitleg wat “met beleid” precies betekende, konden we gaan starten. Bruggetjes en kommetjes werden door ons uitgekamd.

Jesse in actie

Jesse in actie, een roofvisser in de dop

Het was al vrij snel een brul van Jesse. “Pap, volgens mij heb ik een vis”. Hengel stond inderdaad krom, maar misschien zat hij vast. Vast zat hij gelukkig en wel aan een snoekje. Tips gegeven hoe te drillen (wederom het stuk over beleid), kon ik even later de kieuwgreep toepassen en was Jesse’s allereerste snoek een feit. Een kleine rakker van rond de 50 cm. Helaas lag de mobiel in de auto om dit heugelijke feit te vereeuwigen op een foto. Maar goed, Jesse was er niet minder blij om.

 

 

Knuffel voor Pa en zo trots als een pauw ging hij even op een roze wolk zitten. We gingen verder, maar helaas geen actie. Terug bij de auto even genieten van wat boterhammen en natuurlijk moest mama even gebeld worden dat hij heeft gevangen en papa nog niets. Na de lunch weer verder, mooie naar snoek ruikende stekken werden aangedaan maar geen resultaat. Tot we bij een zijsloot kwamen waar ik in het verleden wel snoekjes heb gevangen, maar alleen klein 40-50cm. Een zeer ondiepe sloot van max. 30-50 cm diep  met veel waterplanten. Vooral achterin lagen mooie stekken. Dit bleek ook nu het geval. Jesse gaf wederom een brul en zijn snoekje nummer 2 van ook rond de 50 cm kon door mij geschept worden. Mooie donker snoekje. Jesse durft de snoek nog niet vast te houden dus dan maar Pa met snoekje op de foto.

Jesse’s visdag is meer dan geslaagd. 2 Snoeken vangen. Voorbijgangers die vroegen hoe het ging kregen direct antwoord “Ik heb er al 2 en mijn vader heeft niets!”. Het is dat ik geen droge kleren voor hem bij me heb…

We gaan verkassen naar een ander polder water vlakbij om nog een ruime uur te vissen. Voor mij toch zaak om de eer te redden, anders moet ik het hoongelach wel even aanhoren; niet alleen van Jesse . . .
Aangekomen op de nieuwe stek, mocht ik op de River2Sea S-Waver 12 cm mijn eerste snoekje vangen. Ook een kleine rakker van 50 cm. De kop was er af, eer gered 🙂

Even later bij de volgende kom miste een snoek (beter formaat) mijn swimbait volledig. Alles gebeurde voor mijn voeten in kraakhelder polderwater. Mooier kan vissen niet zijn. Zowel Jesse als ik de kom uitgekamd, maar helaas wilde de snoek niet meer. Even later was het wel wederom raak voor mij. Een snoek van rond de 60 cm zag wat lekkers in de S-Waver en een felle dril volgde. Veel luchtacrobatiek. Uiteindelijk lag de circusarties uitgeteld in het water voor mijn voeten. Snel de hengel aan Jesse gegeven voor een close up foto van de kop en het kunstaas.

Close up van de aanvaller.Nog een klein stukje vissen alvorens er een eind aan te maken van deze meer dan geslaagde dag. Als toetje pakte een derde snoekje mijn swimbait nadat deze eerst zijn uitval had verraden waardoor een modder wolk zichtbaar was. Zijn 2e aanval vlak voor mijn voeten was wederom door de zichtbaarheid er van genieten.

 

We maken er een eind aan. 5 Snoekjes totaal, waarvan Jesse 2 stuks. Lekker nagenieten in de auto aangezien Jesse nog steeds op die roze wolk zat.
Gaan we volgend weekend weer, Pap?“.

Share Button

1 thought on “Allereerste vader en zoon snoekuitje

Reacties zijn gesloten.